Topin de lenga
- Rencontre mensuel
- Sur le territoire
- Contactez Stéphane Joseau : 06 03 20 70 09
Les Batalèras
- Tous les mois : les samedi de 11h30 à 12h30
- A l'Epicerie sans fin, 64390 Sauveterre
- Contactez Stéphane Joseau : 06 03 20 70 09
Lo topin, qu’es aquò ?
Et bien, le topin (prononcer « toupi »), c’est tout simplement la marmite dans laquelle on fait cuire ce plat mythique béarnais, la garbure. Enfin, les garbures car il y a autant de garbures que de cuisiniers…
Cette garbure à laquelle chacun apporte sa touche personnelle, dans laquelle il met un peu de lui-même et qu’il prépare pour le plus grand nombre.
Le topin de lenga, c’est une visite, une batalèra (discussion), etc… bref, un moment en béarnais, proposé chaque mois sur le territoire du Béarn des Gaves et d’un peu plus loin. Les ingrédients sont amenés par l’organisateur du jour qui fait découvrir sa connaissance et sa vision du territoire, ses passions, son métier etc.
Les cuisiniers sont un collectif d’associations et de personnes du territoire : Les Chancaires, l’ASEC, Cultura de Noste, Les Amis du Vieux Salies… Mais aussi par la suite toute personne ou association qui souhaiterait faire partager un tel moment.
Son objectif est simple : permettre à tous les amoureux ou curieux de la lenga nosta de venir écouter, parler tout en faisant (re)découvrir le territoire et ses acteurs.
Le topin s’adresse aussi bien aux apprenants qu’aux locuteurs confirmés ou à ceux qui ont tout simplement envie de découvrir la langue. Et pour les plus néophytes, l’aide d’un livret bilingue présentant l’activité du jour ajouté à la proximité linguistique du gascon et du français leur permet de ne pas se retrouver perdus !
Le topin se conclut par un repas partagé, une auberge béarnaise à défaut d’être espagnole, moment convivial et privilégié pour parler, écouter, échanger. Ne pas oublier la cantèra (moment de chant).
Après le succès initial des 6 topins de 2021-22, pour la saison 2022-23 s’annoncent des topins mensuels, sans pause hivernale, variés…
A ne pas manquer !
Et en Béarnais : Lo topin, qu’es aquò ?
Lo topin, qu’ei aquò ? Lo topin, qu’ei tot simplament lo plat hens la quau e hèm còser aqueth plat mitic bearnés, la garbura. Fin finau, las garburas pr’amor que i a autant de garburas com de cosinèrs…
Aquera garbura a la quau cadun e pòrta la soa tòca personau, dens la quau cadun e hica un drin d’e si medish e que prepara entau mei gran nombre.
Lo topin de lenga, qu’ei ua visita, ua batalèra etc… En brac, un moment en bearnés, prepausat cada mes suu territòri de Bearn deus Gaves e de drin mei luenh. Los ingredients que son miats per l’organizator deu dia qui hè descobrir la soa coneishença e la soa vision deu territòri, las soas passions, lo son mestièr etc.
Los cosinèrs que son un collectiu d’associacions e de personas deu territòri : Los Chancaires, l’ASEC, Cultura de Noste, Los Amics deu Vielh Salias… Lavetz que s’i poderà har tanben tota persona o associacion qui desiraré har partatjar un tau moment.
Lo son objectiu qu’ei simple : perméter a tots los amorós o curiós de la lenga nosta de viéner escotar, parlar en hant (tornar) descobrir lo territòri e los sons actors.
Lo topin que s’adreça autant aus aprenents com aus locutors confirmats o aus qui an tot simplament enveja de descobrir la lenga. E entaus neofits, l’ajuda d’un liberet bilingüe presentant l’activitat deu dia ligat a la proximitat lingüistica deu gascon e deu francés que’us permet de non pas pas se retrobar perduts !
Lo topin que’s concludeish per un disnar partatjat, ua aubèrga bearnesa , moment conviviau e privilegiat entà parlar, escotar, escambiar. E ne cau pas oblidar la cantèra tanpauc.
Après l’escaduda iniciau deus 6 topins de 2021-22, entà la sason 2022-23 que s’i debanarà topins mesadèrs, shens pausa ivernau, variats…
A non pas mancar !